Zondag 28 mei 2023 wordt op Sportpark Van den Wildenberg voor de 8e keer de Joris Mathijsen Cup gehouden. Het toernooi is vernoemd naar oud-international (84 interlands) Joris Mathijsen. De Joris Mathijsen Cup is een toernooi met 32 internationale teams waaronder 24 betaald voetbal teams. V.V> Kloetinge JO12-1 is uitgenodigd op basis van de prestaties van afgelopen jaar en natuurlijk wilden we hier graag aan mee doen. Er zijn teams uit Nederland, België, Duitsland en Denemarken. Er wordt gestreden met 32 teams in 1 kwalificatie poule ronde. Na de poulefase gaan de nummers 1 en 2 naar de Champions League en de nummers 3 en 4 naar de Europa League. Voorafgaand aan het toernooi zal er een defilé gehouden worden met alle teams. Elke wedstrijd duurt 20 minuten.
Het belooft een heerlijk zonnige dag te worden wanneer we het terrein oplopen van VOAB in Goirle. We zien direct al jongens lopen van de jeugd selecties van PSV, Heerenveen en Club Brugge. Ook horen we Vlaams, Frans, Duits en Deens gesproken worden. De sfeer zit er dan ook direct goed in. Omdat onze coach Wybrand er niet bij kan zijn hebben we Sem, Bryan en Milan, onze coaches van vorig jaar, mee om ons te ondersteunen. Ook Sam van de 13-1 is mee om naast zijn kwaliteiten ook alvast te wennen aan het spelen van wedstrijden met ons.Het defilé was leuk om een keertje mee te maken. Wij mochten als eerste het veld op lopen. Wij hadden de grootste vlag van V.V. Kloetinge mee en wat ons betreft hebben we het defilé in ieder geval gewonnen.
Wij spelen in Poule A tegen KRC Genk, NAC Breda en HVV Tubantia uit Hengelo, zij vervangen Zaglebie Sosnowiec uit Polen die helaas last minute heeft moeten afzeggen.
 
Onze eerste wedstrijd was tegen Koninklijke Racing Club Genk. Dit is een voetbalclub uit België, die al meerdere keren landskampioen is geweest en momenteel bovenaan staat in de Eerste Klasse A Jupiler Pro League (de eredivisie van België). Toch wel een beetje gespannen starten we aan de wedstrijd. De ontlading is dan ook groot wanneer Thijn, na een mooie actie van Jesse en Kayan, al vrij snel de 1-0 maakt. We houden ons de hele wedstrijd goed staande, maar helaas scoort KRC Genk in de laatste minuten en eindigt de wedstrijd in 1-1.
In de volgende wedstrijd nemen we het op tegen NAC Breda. De club komt in het seizoen 2022/23 uit in de Eerste Divisie. Er wordt vrij hard gespeeld en al snel lopen de gemoederen hoog op en wordt er veel geduwd en getrokken. Roel schiet de bal na een mooie actie naar Thijn die zich heeft vrijgelopen en die speelt de bal precies langs de keeper, 1-0. Na een mislukte aanval van onze kant, weet NAC onze verdediging op het verkeerde been te zetten en Jayms te passeren, 1-1. Hierna gaat het even gelijk op met kansen aan beide kanten,  waar Jayms als keeper uitblinkt, maar helaas ook hun keeper laat zien dat hij niet voor niets daar staat. Ineens breekt NAC door en een speler schiet de bal tussen allemaal benen door in de goal, 1-2. Dit is ook de eindstand.
De laatste wedstrijd in de poule spelen we tegen HVV Tubantia. Dit is net al wij een amateurclub uit Hengelo. Het eerste team speelt in de Eerste Klasse. De hele wedstrijd gaat het eigenlijk gelijk op. Met als enige verschil dat al onze kansen bij kansen blijven. Het lukt ons niet om de bal in hun goal te krijgen. Helaas lukt het HVV wel. Ondanks het harde werk van onze verdedigers lukt het een speler om met een fraaie draaibeweging de bal bij zijn vrij staande medespeler te krijgen, die hem knoerthard in kan schieten. Na weer kansen voor beide kanten, weet een speler de bal hard richting ons goal te schieten, Jayms kan als bij wonder de bal wel tegenhouden, maar helaas niet vasthouden. Een andere speler krijgt de bal voor de voeten en kan het afmaken, 0-2. Na nog wat mooie kansen waarbij het meegereisde publiek meeleeft, blijft het bij 0-2.Hierdoor eindigen we in de Poule als 4e en gaan we door naar de Europa League.
Onze eerste tegenstander is Koninklijke Lyra-Lierse uit België. Hun eerste team speelt in de Tweede Klasse in België.  We starten sterk met een paar mooie kansen van Casper, Sjors, Thijn en Mehdi die allemaal door de keeper uit het net worden gehouden. Ook Jayms laat zijn kwaliteiten zien en houdt zijn goal leeg. Uiteindelijk lukt het Mehdi na een mooie opbouw van de verdediging de bal bij Thijn te krijgen. Thijn speelt de keeper uit en laat de bal rustig in het goal rollen. De 1-0 is dan eindelijk daar. Helaas ziet Lyra-Lierse hierna ook een kans mooi op te bouwen en ondanks dat onze verdedigers en Jayms hard werken, kunnen ze de 1-1 niet voorkomen. Dit is ook de eindstand en omdat het een soort knock-out fase is, moeten er penalty’s genomen worden. De eerste wordt genomen door L-L, de speler schiet hem ver over. Sam mag voor ons de eerste penalty nemen en schiet hem mooi in de goal. Hierna is L-L weer aan de beurt en ook deze gaat hoog over. Mehdi mag hierna en ook hij schiet de bal mooi langs de keeper. Aangezien het best uit 3 is hebben we de wedstrijd gewonnen.
Onze volgende wedstrijd spelen we weer tegen een team uit België: Standaard Luik. Ook zij spelen in de Eerste Klasse A Jupiler Pro League. We gaan goed van start met een mooie kansen van Dani en Sjors die de keeper net uit de netten kan houden. Vlak daarna krijgt ook Thijn een kans die helaas net naast gaat. Dat we ons goed weren is ook te merken aan de coach van SL. De arme man schreeuwt zich schor. De scheids lijkt het met de coach eens te zijn en fluit erg voor SL. Helaas lijkt het wel te werken want een grote speler krijgt de bal en zet een aantal van ons op het verkeerde been en kan de bal door een kleine opening langs Jayms wurmen, 0-1. Hierna fluit de scheidsrechter wel voor een harde overtreding op Duke. Duke neemt de vrije trap zelf en schiet de bal keihard in de goal 1-1. Sam krijgt nog een lesje vliegen van de grote speler van SL, waarna heel wonderlijk SL een vrije trap mee krijgt. De irritatie groeit nog verder bij ons en de meegereisde supporters als een kleine overtreding van Thijn wel wordt afgestraft met een vrije trap. Gelukkig staat Jayms op scherp en loopt het met een sisser af. Hierna zijn er kansen aan beide zijden, maar blijft het bij de 1-1, we gaan dus weer penalty’s nemen. SL mag eerst en schiet de bal in het goal. Mehdi is hierna en schiet helaas keihard op de lat. Daarna schiet de speler van SL de bal er wel in. Hierna is Duke aan de beurt en die schiet hem mooi in het net. De speler van SL schiet de bal er ook in, waardoor zij op 3 komen en gewonnen hebben.
De volgende tegenstander is KV Mechelen. Wederom een Belgisch team, waarvan hun eerste team in de Eerste Klasse A Jupiler Pro League speelt. We beginnen goed aan de wedstrijd en al snel speelt Sam zich los en krijgt de bal bij Duke, die keihard uithaalt en de bal hard in de goal schiet. We spelen goed en hebben veel kansen die er helaas allemaal niet in gaan. We houden wel de over hand en geven niet veel kansen weg. Het blijft 1-0 en eindelijk winnen we een wedstrijd zonder penalty’s.
De Graafschap is onze laatste tegenstander vandaag, we spelen om de 5e of 6e plek. De afgelopen jaren speelt het eerste team van deze ‘Superboeren’ wisselend in de Eredivisie en de Eerste Divisie. Omdat hun shirtjes erg op die van ons lijken, mogen we dan toch nog spelen in het blauw/gele "Boca" uitshirt. Het gaat gelijk op met kansen aan beide kanten. Jayms kan een snoeiharde bal tegenhouden en ook de keeper aan de andere kant heeft het druk met goede schoten van Thijn, Roel, Mehdi en Duke. Ineens weet een speler zijn vrij staande teamgenoot te bereiken en hij tikt hem zo in het net. Hierna wordt er een mooie aanval opgebouwd en ontstaat er chaos bij De Graafschap. Tijdens deze choas tikt een speler de bal in zijn eigen goal, 1-1. Hierna volgt weer een discutabele beslissing van de scheidsrechter, wanneer de keeper een bal van dichtbij van Thijn tegen kan houden, maar de bal loslaat, waarna Thijn de bal in het goal schiet. De scheidsrechter keurt deze goal af, omdat in zijn ogen Thijn de bal uit te handen van de keeper heeft gehaald. Het blijft 1-1. Er worden veel overtredinkjes gemaakt en ballen misgeschoten, de vermoeidheid zit er aan beide kanten goed in en het spel gaat gelijk op. Vlak voor het einde Jayms krijgt nog een kans zijn voetbal skills te laten zien als hij ver uit zijn goal de bal weet af te pakken van een tegenstander en hem uit kan spelen. De uitslag is 1-1 en dus gaan we weer penalty’s schieten. De Graafschap mag starten en Jayms weet de bal te stoppen. Hierna mag Thijn die hard op de paal schiet. De tweede van de Graafschap gaat er wel in. Hierna volgt Duke die hem mooi net onder de keeper door weet te schieten. Ook de volgende penalty van de Graafschap weet Jayms met het puntje van zijn tenen tegen te houden. Als laatste mag Sam die hem er ook knap inschiet en de penalty reeks gewonnen wordt!
 
We zijn 5e in de Europa League en daar heel blij mee! Wat een TOPdag!

Caro