Kloetinge JO13-1 krijgt loon naar werken

6 april 2019 12:15

Scheidsrechter

C.F.M. (Carlo) van den Elshout

Onbekend

Vandaag mogen de jongens van JO13-1 wederom aantreden voor een topper in de 3e divisie. Ze gaan op bezoek bij de nummer 2 van de ranglijst, nl. Unitas ’30 uit Etten Leur. Deze ploeg hijgt als enige ploeg koploper SC ’t Zand nog in de nek. Zij staan met een totaal van 37 punten op 4 punten achterstand van de koploper, de ploeg die enige weken geleden onterecht met de 3 punten huiswaarts keerden vanuit Kloetinge. Onze jongens speelden toen 1 van de beste wedstrijden (zeker de 1e helft) van het seizoen, maar ze vergaten zichzelf te belonen. Iets wat na de winterstop eigenlijk de rode draad is bij de “topwedstrijden” (inclusief vriendschappelijke wedstrijden tegen 2e divisie ploegen) die Kloetinge JO13-1 speelt. We spelen vaak beter dan de tegenstander, maar winnen nooit. Dat is ook de reden dat wij ‘slechts’ op de 6e plek staan met 29 punten uit 17 wedstrijden. Hierbij moeten we wel de kanttekening maken dat de nummer 3 op de ranglijst slechts 3 punten meer heeft, kortom met nog 6 wedstrijden te spelen is een podiumplek nog steeds haalbaar voor de groen-witte brigade van het technische duo De Bruine-Kole. Om Kloetinge JO13-1 extra te prikkelen maakt dit duo in de wedstrijdbespreking de vergelijking met AZ. Deze ploeg kreeg na topwedstrijden in het verleden ook vaak lof maar geen punten. Tot onlangs de (helaas) gewonnen wedstrijd tegen Ajax. Eindelijk verdienden ze niet alleen de waardering maar ook de punten. Zou dit onze jongens vandaag ook lukken?

Na wat kleine pijntjes eerder in de week is vandaag iedereen gelukkig fit en inzetbaar. Een luxeprobleem voor de trainers. Wessel, Robin en Jorik starten op de bank. Kloetinge JO13-1 begint wat aarzelend aan de wedstrijd, maar na een paar minuten hebben we de zaak op orde en zijn we (licht) de bovenliggende partij zonder echt grote kansen te krijgen. Na een pass van Persijn haalt Wesley vanaf de rand 16 uit, maar zijn schot wordt helaas gekraakt. Keeper Finn heeft een relatief rustige 1e helft. Hij hoeft los van de opbouw weinig in actie te komen. Dat geldt in mindere mate ook voor zijn collega aan de overkant. Na een goede versnelling en actie van Mika over links lukt het hem niet om onze spits Pieter te bereiken. De keeper van Unitas voorkomt dit met een prima redding.

Kloetinge JO13-1 biedt meer dan goed partij, maar de finesse en scherpte ontbreken nog rondom de 16-meter van Unitas. We zijn de eerste 20 minuten de iets betere ploeg, maar richting de rust verliezen we langzaam het initiatief. We verliezen meer duels en worden steeds verder terug gedrongen. Dit heeft enerzijds met de wissels van de tegenstander te maken maar veel meer met ons eigen spel. We lijken onder de indruk en ogen angstig. Zoals we allemaal weten is angst een slechte raadgever, ook in het voetbal. Dit blijkt maar weer als op slag van rust Boris en Finn Z. door de handige rechtsbuiten van Unitas’30 worden uitgekapt. Gelukkig kan Thom zijn voorzet onderscheppen, maar de afvallende bal is voor een speler van Unitas. Deze neemt de bal “heerlijk” op zijn slof en laat keeper Finn kansloos met een afstandsschot net onder de lat, 1-0. Kloetinge JO13-1 is duidelijk aangeslagen en je kunt aan de lichaamshouding en van de gezichten aflezen ‘daar gaan we weer….’. Het rustsignaal komt dan ook als geroepen. We gaan aan de siroop en de heren trainers hebben werk aan de winkel. Dat is wel duidelijk.

In de rust wordt er weer gerefereerd aan AZ, maar er wordt vooral benadrukt dat er nog niks aan de hand is. We hebben nog 30 minuten om het goed te maken en de punten te pakken. Dan moeten we wel met het hoofd omhoog en de borst vooruit de kleedkamer uit gaan en de strijd aanbinden. Voetballen kunnen we, maar nu moeten we dit nog meer dan anders ook koppelen aan vechtlust en karakter.

Deze boodschap is gelukkig niet aan dovemans oren gericht want met 3 verse krachten komt Kloetinge goed uit de startblokken. We tonen weer lef en initiatief, waardoor we de meeste duels weer winnen en de afvallende bal vaak voor ons is. Het eerste echte wapenfeit in de 2e helft is een schot vanaf de 16 meter van Jens na een prima aanval over de vleugel. Helaas raakt Jens de bal niet lekker en vliegt de bal naast. In de 8e minuut na rust valt dan toch de verdiende gelijkmaker. Uit een corner van Ricardo komt de bal in de kluts voor de voeten van aanvoerder Thom en die aarzelt niet. De bal vliegt met een vreemde curve tergend langzaam in de verre hoek. Hoe dan ook, het is 1-1.

Dit steuntje in de rug hadden onze boys nodig, want vanaf dat moment spelen we met bravoure voor de overwinning. We zijn met name via onze vleugelaanvallers Robin en Ricardo gevaarlijk. De beide backs worden regelmatig dolgedraaid en kunnen dan in de achtervolging bij deze 2 watervlugge jongens. In het verleden ontbrak de goede voorzet nog al eens, maar dat is nu nauwelijks het geval. Beide heren leveren met grote regelmaat bruikbare ballen af, maar het hapert nu nog in de afwerking. Zo schiet Jens in de 12e minuut een voorzet van Ricardo over en belandt een prima voorzet van de sterk spelende Robin na een schot van Jorik in de handen van de keeper. Tussendoor komen we goed weg als de geheel vrij staande spits van Unitas een voorzet naast kopt.

Kloetinge ‘ruikt bloed’ en gaat er vol voor. We spelen als kerels en Unitas wankelt al blijft het met hun levensgevaarlijke voorhoede altijd oppassen. Maar de hele ploeg verdient een groot compliment voor hun werklust. Er worden veel ‘vuile meters’ gemaakt en niemand verzaakt. In de 19e minuut krijgen we dan toch loon naar werken. Na een voorzet op maat van Ricardo kopt Jorik de bal prachtig binnen en zet zijn ploeg op een verdiende 1-2 voorsprong. Onze trouwe supporters (waarvoor dank!) voelen ook aan dat er hier iets moois staat te gebeuren en zij sporen onze boys nog maar eens aan. Dit fungeert als “doping” voor de groen-witten. Maar met nog 10 minuten op de klok moeten we niet te vroeg juichen. Unitas ’30 gaat va-banque spelen en hanteert nog vaker dan voordien de lange bal. Het is duidelijk pompen of verzuipen, al geeft Kloetinge JO13-1 geen krimp. Na wat tactische aanpassingen blijven we goed overeind. Optisch heeft Unitas ’30 het initiatief maar ze creëren geen uitgespeelde kansen. Sterker nog Kloetinge JO13-1 is in de counter nog het gevaarlijkste. We spelen vrij makkelijk onder de druk vandaan en winnen kostbare minuten. Vlak voor tijd valt bijna de 1-3 als Finn Z. snoeihard uithaalt, maar zijn schot zeilt net over de kruising. Het had (ook) voor hem de bekroning geweest van een sterke 2e helft. De fysiek sterke spits zat namelijk, op 1 kop kans na, prima opgeborgen ‘in de kontzakken’ van Finn Z. en Thom.

Niet veel later fluit de goed leidende scheids af en pakt Kloetinge JO13-1 eindelijk de punten in een ‘topper’. Net als AZ hebben ook wij nu deze (psychologische) barrière doorbroken. Dit is de verdienste van heel de ploeg en onze jongens worden dan ook door de trouwe supporters op een staande ovatie getrakteerd. Dit was tegen koploper SC ’t Zand ook het geval, met dat verschil dat we nu wel de 3 punten pakken. Op de ranglijst boeken we ogenschijnlijk geen progressie, we staan na vandaag nog steeds 6e. Desondanks kan deze overwinning in de komende 5 wedstrijden wel eens heel belangrijk zijn om ons doel (een podiumplek) te behalen. Zowel in punten als ook in ‘de koppies’ van onze boys. We gaan het zien, zaterdag a.s. starten we tegen het taaie Beek Vooruit JO13-1 weer op 0-0 en zullen we deze lijn door moeten trekken. We rekenen weer op uw support: FORZA KLOETINGE!!