Kloetinge JO 13-2 KAMPIOEN!! + de foto's

SC Gastel JO13-1

Onder 13 competitie (voorjaar), 1e klasse 2

28 mei 2018 19:30

Afgeschermd

Maandagavond 28 mei 2018, een heerlijke voetbalavond. Vanavond moet het gebeuren voor Kloetinge JO13-2. De titel ligt voor het grijpen. Wat is de situatie bij aanvang? Na het knotsgekke afgelopen voetbalweekend is de situatie als volgt. Met nog 1 wedstrijd te spelen zijn wij de enige ploeg die Steenbergen JO13-1 nog kan inhalen. Winst is vandaag voldoende om op doelsaldo het kampioenschap te pakken. We hebben het in eigen hand. Tegenstander Gastel speelt hooguit voor een top-3 positie maar niet meer dan dat. Maar gelet op het feit dat Steenbergen JO13-1 vanavond op de tribune zit zullen zij niks cadeau geven. Dat is ook prima, we moeten het zelf doen. Los van het resultaat en de eindrangschikking durf ik nu al te zeggen dat de jongens als team en (vrijwel) iedereen als individu zijn gegroeid. Dat is de grootste winst en een eventuele titel is de slagroom op de taart. Laten we daar dan maar voor gaan. Met de steun van het in grote getalen aanwezige thuispubliek moet dat lukken. Top dat jullie er allemaal waren om onze jongens te steunen! Familie, vrienden & vriendinnen, buren, Kloetinge-supporters, vage bekenden...ze waren er allemaal met vlaggen, toeters, fakkels en trommels. Zuid-Amerikaanse taferelen op het hoofdveld en een mooie ambiance voor een kampioenswedstrijd.

Iedereen is fit, maar gelet op de bleke en strakke bekkies spelen de zenuwen wel een rol. Tsja, ook dat hoort erbij. De jongens krijgen de boodschap om vooral te genieten en hun uiterste best te doen. Fouten maken kan en mag, dat hoort bij het spel. Dat hebben we in de CL-finale kunnen zien. Over een uur en een kwartier weten we wat het is geworden. Als we elkaar dan recht in de ogen kunnen kijken en zeggen dat we er alles aan gedaan hebben is het goed. Het voordeel van de uitgebreide verslagen van uw verslaggever is dat ze nog waardevolle informatie voor de trainers bevatten. Zo hadden we het in de 1e wedstrijd lastig met hun 4-4-2 systeem en bij de indraaiende hoekschoppen. Deze informatie en de bijbehorende (theoretische) oplossing krijgen de spelers vooraf mee. Voor de rest moeten we van eigen kracht uitgaan en lekker gaan voetballen. Mitchell, Jelle en Persijn beginnen op de bank.

Eindelijk rolt de bal. Het is al snel duidelijk dat we inderdaad last van de spanning hebben. We spelen mat en onrustig. Het eerste kwartier is dan ook voor Gastel. Keeper Wesley voorkomt met een fantastische reflex een vroege achterstand. Dit is eigenlijk ook het enige echte gevaarlijke moment voor het doel van Kloetinge JO13-2. Gastel is beter en feller maar we verdedigen goed genoeg om scoringskansen te voorkomen. Met name Finn is een hinderlijk obstakel voor onze tegenstander. We krijgen wel een paar hoekschoppen kort achter elkaar tegen maar de jongens voeren hun taak goed uit. Zelf creëren we overigens helaas ook geen kansen. Halverwege de 1e helft is er een drinkpauze die we gebruiken om wat omzettingen te doen. Noah en Boris groeien nadien allebei in de wedstrijd. Ze winnen steeds meer duels en durven te voetballen. We krijgen hierdoor iets meer grip op de wedstrijd zonder echt goed te spelen. Onze jongens doen hun best maar het lukt gewoon (nog) niet. Dat is het ongrijpbare aan sport.

Voor de trainers is het in zulke wedstrijden lekker als je een speler in de ploeg hebt met een individuele actie. De vaste volgers weten op basis van de laatste weken ongetwijfeld wie ik bedoel. In de 20e minuut krijgt Job iets over de middellijn de bal. Op de voor hem wat onwennige rechterflank begint hij aan 1 van van zijn befaamde rushes. Op volle snelheid passeert hij enkele tegenstanders en snijdt precies op tijd voor de laatste meesprintende tegenstander voorlangs naar binnen. Zo komt hij binnen de 16 meter met zijn sterke linker in schietpositie. Of zijn tegenstander haalt hem neer met als resultaat een strafschop of hij kan aanleggen voor de openingsgoal. Het is het laatste en Job blijft wederom koel. Hij schiet de bal keurig in de korte hoek, 1-0!!! Tegen het spelbeeld in, maar so what! Hij telt en we staan voor. Hopelijk breekt dit de spanning en gaan we nu lekker voetballen.

Na de voorsprong spelen we wel iets beter, maar het is nog steeds pover en niet het niveau wat we de laatste weken halen. Het lijkt wel of Gastel goed geïnformeerd is over onze belangrijkste wapens, nl. de snelheid van Robin en de rushes door de as van Job. Robin heeft het lastig tegen de snelle en fysiek sterke tegenstander en Job krijgt drie dubbele mandekking en daardoor geen ruimte. Toch zijn we in het laatste deel van de 1e helft de gevaarlijkste ploeg. Marouane wordt prima vrij gespeeld door Jay maar hij verzuimt deze 100 % kans te verzilveren. De keeper van Gastel brengt redding. Op slag van rust lukt het Robin toch om op volle snelheid richting het doel van Gastel op te stomen. De keeper van Gastel is nog de enige die hem kan stoppen. Dat neemt hij alleen wel erg letterlijk en Robin wordt buiten de 16 meter ‘getorpodeerd’. Normaal gesproken een dieprode kaart en douchen, maar in het jeugdvoetbal komt hij met 5 minuten tijdstraf goed weg (Nb wat ook prima is, al had 10 minuten ook niet misstaan). Robin wordt opgelapt en kan gelukkig verder. Wat resteert is een vrije schop die door Dylan goed wordt genomen, maar helaas ontbreekt net de juiste richting en hoogte. Jammer, maar wellicht kunnen we zo vlak voor rust nog wel profiteren van ons overtal. Helaas lukt dat niet, maar wellicht wel direct na rust. De keeper moet nog 3 minuten van zijn tijdstraf uitzitten. We gaan dus met een 1-0 voorsprong de rust in. Dat is uiteindelijk genoeg, maar iets meer marge zou voor de gemoedstoestand van trainers en supporters beter zijn.

De jongens wordt gevraagd om de schroom van zich af te schudden en vrijuit te gaan voetballen. We moeten nog een half uur gas geven. Dat moet ondanks de warmte kunnen, we hebben tenslotte genoeg wissels. Persijn en Mitchell komen na een korte rust in de ploeg voor Tijn en Jay. Veel toeschouwers waren denk ik nog aan het genieten van een frisse versnapering als Finn direct na rust de bal met overtuiging opruimt uit onze verdediging. Mitchell ziet wel mogelijkheden in deze hoge bal. Hij krijgt gelijk als de laatste verdediger van Gastel mistast en de bal pardoes voor zijn voeten beland. De gelegenheidskeeper (lees: veldspeler) van Gastel komt uit zijn doel maar Mitchell aarzelt niet en lobt de bal met precisie en de juiste snelheid over de keeper. De bal ploft keurig in het net en zo staan we direct na rust met 2-0 voor door een doelpunt van Mitchell die koud in het veld is (Nb hoe zo een gouden wissel ??). Een heerlijk begin van de 2e helft. Dit geeft net wat meer speling en hopelijk rust in het spel van onze boys. Na dit vroege doelpunt hebben we de wedstrijd ook redelijk onder controle, los van een reuze kans die de spits van Gastel van heel dichtbij mist. Soms moet het ook een beetje meezitten.

Dat doet het voorlopig ook, maar een aansluitingstreffer kan de wedstrijd weer doen ontbranden. Dat hebben we zaterdag tegen Roosendaal (na een 0-3 voorsprong, 2-3) wel gezien. We moeten dus alert blijven. Helaas valt na 12 minuten spelen toch dat gevreesde doelpunt. Een crossbal valt over onze spelers heen in de hoek van het 16 meter gebied. Er wordt te laat / te weinig druk op de bal gegeven en de spits laat de bal tergend langzaam buiten het bereik van Wesley in de verre hoek verdwijnen. Het spel gaat weer op de wagen.....en de angst sluipt in de ploeg. We lopen na het tegendoelpunt te veel naar achteren en vergeten vooruit te verdedigen. De middenvelders willen hun verdedigers helpen en zakken in, in plaats van druk op de bal te geven. Gastel ruikt bloed en gaat onder aanmoediging van Steenbergen JO13-1 op zoek naar de gelijkmaker. Dit doen ze alleen wel heel stevig, waardoor de scheids kort achter elkaar 2 spelers een tijdstraf van 2 minuten geeft. Helaas kunnen we hier niet van profiteren. Nu moeten we onze rug recht houden en karakter tonen. Gelukkig doen onze mannen dat! Er wordt gestreden voor elke centimeter, niemand uitgezonderd. We doen dit gelukkig wel sportief en fair. De sterk spelende Finn zet ons uit een vrije trap bijna op een riantere voorsprong maar de paal staat in de weg. Jammer, maar belangrijker is dat diezelfde Finn en zijn collega’s verdedigend geen krimp geven. De wedstrijd komt in de slotfase en het is enorm spannend. Dan klinkt eindelijk het bevrijdende eindsignaal. Kloetinge JO13-2 is als echte outsider kampioen geworden!!

Onze jongens zijn door het dolle heen en vliegen elkaar om de hals. Steenbergen JO13-1 druipt met de staart tussen de benen af. Een matige wedstrijd, die meer spannend dan goed was. Maar wie daar om maalt is een kniesoor. Kloetinge JO13-2 is KAMPIOEN in een klasse met vrijwel alleen (Brabantse) JO13-1 teams. Een prestatie van formaat! Daar mogen we als team en vereniging best trots op zijn. Na eindeloze ererondjes en een nat pak voor de trainers genieten we nog wat na bij het clubhuis. Het ‘Forza Kloetinge’ en ‘wij zijn kampioen, wij zijn kampioen’ galmt over ons prachtige Wesselopark. Een goed seizoen sluiten we af met een mooie avond en de (spreekwoordelijke) schaal. De kampioensfrieten (en wellicht nog meer) volgen nog. Jongens gefeliciteerd!! We spelen nog wat toernooien, om te beginnen zaterdag in Kampen. Daar komen onze groen-witten uit op het toernooi van een ander bolwerk in het zaterdagvoetbal: DOS Kampen.